Followers

May 07, 2009

selepas 6 bulan, aku dan IUD

aik. baru perasan yg sampai saat la untuk hari ni aku blum post barang satu entry pun lagi. so, aku decide kali ni aku nak wat entry ala² informatif gakla untuk sesiapa yg ada niat untuk jarakkan kehamilan. bagi aku, aku memilih untuk meng'insert' iud. tapi kalau macam ko baru ada sorang dua, takyahla yer. baca sekadar mengambil tahu cukupla.

tadi, aku ada appointment dgn gynae aku iaitu dato' dr. norashikin mokhtar bertempat di PRIMANORA health centre, TTDI. setelah 6 bulan aku pakai natang tu lepas doc cek tadi, alhamdulillah semua pun ok. memula dia wat ayat yg menyentapkan aku gakla. lebih kurang la soklan yg dia tanya first-first nampak muka aku. 'yer tini, nak buang ker?'. apalah doc, baru 6 bulan. alat tu jangkahayat dia 3 tahun. kasi can la cukup 3 tahun. tapi jgn speku, tidakla aku plan nak menambah ahli keluarga selepas 3 tahun tersebut yer. tapi kalau tup tup terada tu. aku pasrah. rezeki namanya tu.

alhamdulillah, sepanjang 6 bulan pemakaian bendalah ni aku rasa aku takderla rasa apa² yg lain or pelik. rasa biasa² jer. cuma bila 'bersama' tu konfiden sikit la. takla takut² cam dulu. tapi dlm takut² pun jengoi gakla ppgs ku itu kan. yer yer rezeki. berbalik pada konsep pasrah n redha.

moh nengok rupaparas mendalah tu. pics ni aku google jer. actually aku pun tak penah pgg mendalah tu. yg aku tau aku penah tgk model dia jer. exact size dia aku pun tak sure. so jom kita kaji pics ni jom.







hehehe....mendalah tu dok situ.
yg pasti aku pun tak pasti apa peranan dia secara saintifik.
kalau ikut logik kampung aku, sperm takkan boleh menembusi iud itu.
makanya, takkan la terjadi persenyawaan.
kalau nak info lain, korang google la sendiri yer.
sekianpeace.


33 comments:

Bondarock said...

ARGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGHHHHHHH... MENAKUTKAN LAYAKNYA !!!!

CAHAYA said...

string tu boleh keluar masuk ke?

TiNiE said...

bondarock : yesss..yg pasti hanya org² yg berani seperti aku jer boleh wat benda ni *gulp*

cahaya : alamak, takleh kot..strings tu menten jer di situ...

Azure said...

masa nak masukkan tu saket tak? pastu strings tu terkeluar gitu ke? means kalau kita nak tarik pun bole ke?

huhuhu..cam ngeri jek..ku lebih rela kena cucuk

~Cinta Cukulet~ said...

nah saya tolong cari utk kak tinie..hehehehe

http://www.emedicinehealth.com/birth_control_intrauterine_devices_iuds/article_em.htm

leadleedeea said...

saya nak IUI...saya xnak IUD...muehehehe

boboiz said...

tips yang bagus utk orang perempuan yang mahu menjerakkan anak selain komdom dah pil perancan..

SYAbAR said...

Tinie,
aka lebih dulu berpengalaman dlm hal ni. Bulan depan tibalah masanya untuk dikeluarkan barang yg disimpan di dalam 5 tahun lamanya.

So far, everything run smoothly. Nothing to worry especially hubby. Apt bulan depan untuk keluarkan dan pasang 5 tahun lg.

Baby Lyana said...

tinie

ade staff kat tempat client aku..pakai IUD..tetiba leh pregnant sebab kedudukannya lari... hmm...mungkin Allah nak kasi rezeki kot..

Deqna said...

gitu kisahnya.. tapi cam besar jer nak letak kat situ.. takut woo

LoVEaQshA said...

hai kak..
slm perkenalan,sudi2ler visit blog sy http://loveaqsha.blogspot.com
camnie ker rupa IUD??adui ngerinyeeeerrrrr...

TiNiE said...

azure : ngeri gakla..hiks

CC : haa..tq tq..

leed : errmm..

boboiz : tq..this is one da way la..

syabar : yess..betul tu kakmin..

shaf : sumer berbalik pada Allah swt. kita hanya merancang...

deqna : tak taula na..ada kata lagi kurus dari toothpick...

loveaqsha : hai sha. tq menyinggah sini. gitu la kot rupa paras iud...

yongshaniza said...

tini..seramnya..kuang3..lempang aku 40x

Abby Sue said...

alahai..cam senak je aku nengok menatang tu kalau nak dok dlm tu..adei dei..

naja said...

ha kalo x seram buang jer yong... :) kang seram lain yg dtg.. cayanggg nazim. ahakss!

tini, dulu2 la doktor bgtaw aku.. dia kata konsep iud tu mcm orang dulu2 wat bahulu secara tradisional.... masuk jer telur terus kena tumbuk dgn spring tu bg hancur.. so xleh jadi la pembuahan sebab telur dah hancur lebur. smp skang aku cam dok terimagine iud bila mkn bahulu.. heh heh!

TiNiE said...

yong : seram ke yong?? waloppoon...

kakmar : ko takyahla..ko kena kerja keras lagi..kasi kawan kat qlea kakmar..

naja : hang laa..adaaaa jer..hahahaha bahulu sudahnyer

[-suziey-] said...

aku guna IUD dh 1.5 yrs..hehehe..xde mende yg menakutkan la.slalunya org ngeri sbb dgr ckp org..padahal xrs ape pn..mende tu pn kecik jek..gambo je nmpk cam sauh kapal tu..hahah:p

yongshaniza said...

wakakakaka...seram lagi nak beranak weii..ye ker cam pukul telur bahulu..adehh..dan2 aku terbayang..ni tgh mkn bahulu ni...spring tu gerak2 ker arrr...adooooo...ekkkk

TiNiE said...

suziey : betul tu zie. ala, dulu tinie sblm pakai tu pun ngeri gak..tapi dah pakai takder mender pun..

yong : dah ko membayang lelebih sapa soh!!

yongshaniza said...

kekekke...tu la..setakat hari ni..yg aku dengo..org yg x pkai takut lebih2...kih3...xde apa la pkai benda tu..lgsg x memudaratkan kesihatan..org kata benang terjulur kuar la..apa la..tarakkk loo...(ker aku sorang jer yg benang x kuar??)..xde kan tini kan..kan

TiNiE said...

yong : yer yer ...takder pun..pepandai jer org² tu...insya-Allah kalau mendalah tu rasi ngan kita, selamat....

ieza said...

kak..iza pun pakai iud sebelum nie..genap 3 tahun i bukak..dan hasilnyer..huhuuhuhuh...la ni iza pregnant....

salzahari said...

good info.lah Tinie! tp seram gak ek..seram lagak nak buat pap smear! ermm...doc.masukkan IUD ni cara camna? kot bwh ke-VE, 'hidup2'?

TiNiE said...

ieza : wah!! tahniah za...

salzahari : tq sal. ala, wat papsmear tak sakit pun..rilek2 jer dah abih..masuk iud tu secara live yer..takder pengsan²..2 saat siap!!

pinkiss said...

nyilu eh aku tgk menda tu.

MakModen said...

salam kenal... isy ish.. ngilu nye.. pap smear je pun dah rasa cem ngilu... sakit sikit la... sakit sebab terlebih takut kot.. seram la.. saya branak dolu pon 'ter' cesar.. sebab baby nyer heartbeat tetibe slow down.. doc gelabah punyer la takut terus die belih perut kite ni..

tu la masih menten 'anak dara' nih.. hehe.. anak keluar ikut tingkap.

TiNiE said...

pinkis : ko baru tgk...dah ngilu..

makmoden : waaa..bes la menten anak dara..hihihi..salam perkenalan makmoden...

Mya said...

aku pun ngerii kak oiii.... tak sakit kah masa di masukkan tu? adoii...

Baby Lyana said...

betul tu tine..tapi apa2hal aku pun seram jer tgk gambaq..haha..sebab aku pun maintain anak dara lagi..

TiNiE said...

mya : mmg la tgk cam ngeri, tapi masa dimasukkan tu, within 2 second siap!!

shaf : haaa...yer yer menten anak dara...

fizan *sew addict!* said...

telan air liur japs...dulu penah plan nak pakai benda alah ni..tp tu la,kang terXcident lagik..kui kui

now yakin pakai stoking jek...ubat ubatan pun tak reti makan..sebab tak berdisiplin punye orang...haha

TiNiE said...

fizan : samala..aku pun susah nau makan ubat2an..pakai ni senang..zass jer la..hahaha

Wana 'C'Lavender... said...

salam kenal,tini masi aktif ngan blog heheh,saya bru bsalin 29.3.13 dan pd 30.4.13 saya pasang iucd xda rasa apa2 pn,mula2 mmg dgr ceta kwn e2 eni tp saya gagahkn diri tk pasang alat ni.,kejab ja dpasang,ada rasa sakit ckit la xtipu oo..Saya pakai yg 3 thn pnya,.dah tekad mau merancg cuma skrg lum dpt respon dri hubby ok or x..coz msi dlm pantang hua hua

heart my community