Followers

May 19, 2009

gotong royong membuat KERISIK

gegambar kejadian a few days before wedding achikmimi aritu. sajala aku baru post. nak tunjuk betapa di kedah masih mengamalkan konsep gotong-royong untuk kenduri kendara esp kenduri kawin. lagi satu nak tunjuk teknik pembuatan kerisik ala kampung. jom nengok. korang tau ke kerisik tu apa? tak tau tanya en.google.



kelapa yg dah diparut digoreng dlm kuali.
sehingga menjadi ke'coklat'an.




dah sudah tu. ditumbuk lak.
yg aku kagum, dari kering kontang,
bila ditumbuk lelama dia jadi lembek.




takkan wat keje ngan aleyo jer kan.
harus ada samting untuk dimamam.




gambo atas, mak aku aka atok n fatihah.
dah ready kerisik ni, barula leh stat masak.
jom!!!

16 comments:

Ibu Ayra said...

k.tini org kedah ka?
blk kg ekk?

SyaNa said...

oo..gitu cara buat kerisik ye
tau kalo nk guna beli kedai saje..
kagum la gotong royong gini...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

mmg meriah kan? Cedap nye Mee Goreng!!!

joegrimjow said...

besh ni kelah camni
masak reramai
huhu
begwoh

Naddiea said...

kak tinie,mana pics akak tengah menumbuk kerisik????

~Cinta Cukulet~ said...

bab menumbuk kerisik tu yg best tu..hiyahh hiyahh hentam sama dia hehee

che zaid said...

Tinie,
ku ingat hang sekali dok tumbuk kerisik tu..baru nak tabik sepringg...skali tukang amik gambaq ja no..neways..kak zaid ada bg hg award..mai la ambik kalau sudi

IdzaRis79 said...

aduh...
ramainya org tolong menolong.tp,awat buat depan jalan?

Diamilikku said...

meriah kan kak tini kenduri buat gini..mas asone kawin semua catering..almaklumlah anak yatim..ada ayah jerrr...

AQisH said...

laaa..akak selalu wat kerisik ni bila time nak raya ler..nak wat rendang daa..

TiNiE said...

ibu ayra : aah, org kedah, kuala kedah. balik kg aritu adik kawin.

syana : iyer adikku. gini la cecara membuat kerisik...

mamaqaypo : mee goreng itu mmg sedap. pedaih...slruupp

joegrimjow : yeap, mmg bes..

naddiea : harusla kaktinie tiada dlm ini cerita, sibuk menyenap gambo kan..

CC : hiyah..hiyah..diorg jerla..akak menten amik gambo jer..

chezaid : aku nk tlg..sekali tpt takdak dah...*heh*..yeyy dpt award..tq kakzaid..

idzaris79 : nak dpt feel gotong royong kot, tu yg wat depan jalan, ekceli depan rumah tepi jalam..

sone : alahai sedih lak sone ckp centu..syukur..yg penting dh selamat kan..

aqish : kan..kan..kerisik glam time raya jugak..

mummy_adam said...

uishhh... rajin nyer tumbuk.. sya selalu blend jer.. hahaha

aramis2177 said...

sekali sekala kalau berkumpul time2 kenduri kendara ni laaa yg paling aku suka......duk reramai camtu sambil2 bergossip2...hehehehheee......uishhhh...syoknya!

[-suziey-] said...

wah wah best tuh..keerisik buat rendang sedap nih..sonotla gotong royonh:p

TiNiE said...

mummy_adam : yeap tumbuk na, barula authentic..

farah : betoi la farah ooii..tang gosip tu mmg irresistable..!!

suziey : hehehe kerisik dan rendang kenot dipisahkan..

Baby Lyana said...

aku paling malas kalau disuruh tumbum kerisik.. QC tinggi woo mak aku..kena goreng nyioq sampai garing dgn api yg pelan, and kena tumbuk sampai kuaq minyak..hoho

heart my community