Followers

August 26, 2009

Sekadar mahu berkongsi...

salam semua. ini adalah petikan email yg aku dpt dari payiet. buat renungan semua. fyi, aku takderla obsessed dgn tarian poco-poco nih, cuma yg aku tau di tpt keje aku mmg ramai yg suka dan bergiat aktif menari tarian nih. dan kalau tak salah aku, ada benarnya yg step menyerupai salib tu., pasal aku ada menari dlm satu sessi kursus/training once upon a time. WALLAHUALAM....

_________________________________________________


Salam...pada kali ini penulis ingin kongsikan kepada anda tentang sesuatu
yang menggemparkan kerana penulis sendiri pernah buat(masa dalam PLKN,secara
paksa rela).Iaitu tarian Poco-poco. Secara jujurnya penulis tidak pernah
tahu dan ambil tahu tentang tarian ini,asal-usulnya dan motif tarian ini.
Namun segalaya berubah apabila satu kiriman emel daripada sahabat
penulis,membuatkan penulis tersentak dan kaget sebentar. Mari sama-sama baca
emel ini

| "Assalammualaikum.
| Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya.
| Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian pocoh2 yang
| sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya
| masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2
| kerajaan ketika manghadiri kursus.

| Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari
| Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka
| menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja
| bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

| Mungkin kita x perasan
| kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa.
| Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu
| apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama
| maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga
| yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma
| tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi.
| Marilah kita sama2 fikirkan."


| Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan
dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan
seperti tidak siuman? Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua.
| Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil
inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata
mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan
daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

| Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci
tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat
islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak
berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.
| WALLAHUALAM....

blogger-emoticon.blogspot.com


13 comments:

joegrimjow said...

nanti ku buat research lebey

pinkiss said...

aku minat modern dance.

Mya said...

hmm.. sy suka gak poco2.. tapi dh lama tak joget..

dah dpt email gini lak. iskk..

ije said...

ops. ije siap g belajar lagi menari poco2 ni. hmm.

SYAbAR said...

Kita tunggu apa kata Majlis Fatwa Kebangsaan sekiranya perkara ini diketengahkan org awam. Kalau Mazidul dapat email ni, sure dia akan buatkan entri utk diperdebatkan.

SyaNa said...

aiyooo :o

SYAbAR said...

Setahu akak, hanya asas poco yang step berbentuk `T', tetapi bila dah masuk step joget, chacha, disko, dangdut etc step `T' dah tak wujud.

payiet said...

Goyang gerudi lagik best

TiNiE said...

joe : yer, sila..sila..

pinkiss : aku, dancing kureng..singing ok la kot...

mya : akak sampai sudah, tak IN ler...

ije : hmmm..kita tungguuuu

syabar : btul tu kakmin. tggu pihak berwajib kaji dulu...

syana : heh...

payiet : sudahnyer....

Diamilikku said...

kat opis sone tiap2 minggu ada senamrobik n poco2...semua staf wajib pi...tapi rasanya betul kata kak min..asas dia saja yang bentuk T..yg lain2 tuh dah macam2 stepnya dah...

TiNiE said...

diamilikku : btul btul..kat sini pun sone..mmg ramai jer peminat poco2 nih...

Dee said...

aku rasa ini hanyalah tarian senaman..tp xpelah..kena check gak..manalah tau kalo betul..kdg2 kita ni terlalu disempitkan pemikiran betul x..

TiNiE said...

dee : btul btul. agak2 was-was takyah dah la...

heart my community