Followers

May 11, 2010

pemeriksaan lanjutan IUCD di primanora, ttdi

sebagaimana yg sekalian kkwn terdekat tau, pejam celik pejam celik fatihah sudah 1tahun 9bulan makanya, setahun lebih jugakla itu IUCD bertapak di dalam tubuh badanku. heheheh tak boleh blah.

last week, terpaksa amik half day leave semata-mata nak cek itu iucd. ok kah, sihat kah dia dalam tu..hehehe propa. supposedly, aku nyer time appointment 2.30pm tapi memandangkan aku sudah kuar berpoya2 sama itu feremfuan, makanya aku sampai di klinik tersebut sekitar jam 3pm dan aku tidak menjadi org pertama lagi. sob..sob…

sampai jer turn aku, datuk dr. nora pun memulakanlah sesi soal jawab. last period bila bla..bla..bla…pehtu as usual kenala baring mau cek masih wujudkah itu mendalah. heh.

iud position :: bukan aku punya ::

syukurrr kedudukan dan rupaparas iud itu masih seperti dulu dan berkedudukan seperti asal. alhamdulillah, tiada komplikasi lain. risau gak, doc kata kalau tak nmpk kena la tgk ‘ikut bawah’ uuurrggghhh tak suka. memandangkan scan perut jer dah leh nmpk syukur ssgt laaaa.

setel acara scan menyecan perut, aku pun dok ngadap balik dr. nora. dia tanya ada tak apa-apa masalah sepanjang menjadi pemakai iud nih. yg aku tau, aku ckp ngan dia pas pakai mendalah ni period heavy giler. nyesal lak aih ckp, tak pepasal aku kena amik darah nak tgk bacaan haemoglobin plak. dia takut aku aneamic.

jap1 jap2

result darah dan dan kuar. yesss aku masih anaemic. atau dlm bahser pasarnya kekurangan darah merah. mencikkkkk. dan tak pepasal jugakla aku kena makan ini ubat tetiap hari bagi menaikkan kembali bacaan darah merah aku. *sigh*

ubat

walaubagaimanapun, aku tetap bersyukur kerana aku masih sihat dalam menguruskan anak-anak aku yg lasak dan meramai itu. alhamdulillah. amin.

kisah iud 1 dan kisah iud 2

p/s : lebih baik kita merancang, dari tetiba ada pastu digugurkan. nauzubillah. harap-harap tak adalah yg membuat begini dgn alasan BELUM BERSEDIA? hmmmm...


5 comments:

SYAbAR said...

Akak berbaki 4 tahun lagi untuk dikeluarkan dil...

Diamilikku said...

ada kak tin ada....kawan sone...budak sekolah kita jugak..huhuhu..sedih sone masa dia bgtau nak buang..sebab masa tu janin tu dah 7 minggu...dia tak ready lagi sebab anak sulung baru 9 bulan..huhuhu...(sebab tu lah sone pun sanggup amik pil perancang..sebab biar sone merancang tahap kesediaan nak menambah)....

atty's said...

betui ckp tini .kty pun amalkan pakai iucd..

TiNiE said...

syabar : alaa tininya yg 3 tahun jer...hmmmm

sone : masya-Allah, ada ka centu sone. mintak simpang laaa jadi kat kita-kita ni kan...haihhh

atty : tini ni pun, first time pakai iucd tu yg berjaya keluar 4 org tu...hehehehe

mya said...

errr... aku lom bersedia kak..

heart my community