Followers

October 29, 2009

BBK 2009 : Sepetang Bersama Personaliti Bahasa

sempena bulan bahasa kebangsaan tahun ni, opis aku ada organize a few events bagi menjayakan hari tersebut. apa itu BBK? bulan bahasa kebangsaan la. heh. antara event yg aku sempat hadir ialah sepetang bersama personaliti bahasa.



antara personaliti yg hadir ialah:

§ Karam Singh Walia (TV3)
§ Charles Mohan (NTV7)
§ Prof. Dr. Lim Swee Tin (UPM)
§ Puan Lee Sai Fa (Munsyi Dewan)
§ Prof. Madya Dr. Victor Pogadave
( Universiti Malaya)



majlis ini bermatlamat untuk berkongsi kisah bagaimana kesemua mereka mengharungi onak duri suka duka dlm mempelajari bahasa ibunda kita, iaitu bahasa melayu. kalau korang perasan, kesemua tersebut terdiri dari kalangan bukan melayu yg fasih berbahasa melayu. tapi, yg paling aku respect prof dari russia tula. prof victor. dia sanggup lakukan apa saja demi mengangkat martabat bahasa melayu. kita yg org melayu itself kalau boleh nak up up and away ngan bahasa lain terutama bahasa inggeris. *speaking to myself also* eh eh terckp omputeh plak. heh.



prof. lim swee tin, pensyarah dari UPM. dia ni lagi laaaa. takder slang cina langsung. in fact, dia sendiri pun tak brp fasih ckp cina. katanya, isteri dia dok ajar dia gakla sikit² ckp mandarin. kisah dia yg aku ingat, dia baca kesemua buku di perpustakaan sekolah masa dia sekolah rendah. tak kira buku apa, asalkan dlm bahasa melayu.



prof. victor ni plak, dia bnyk share lagu russia yg diterjemahkan ke bahasa melayu. dia gak share a few words dlm bahasa melayu yg maknanya dlm bahasa russia adalah sgt 'menakutttkan'. contah perkataan SUKA. dlm bahasa russia bermaksud PEREMPUAN JALANG. aiyoookkk takot tak? dah tu plak, perkataan IBU dlm bahasa russia bererti BERSETUBUH. haaa kan dah ckp takot kan. hiks.



ini plak, personaliti dari NTV7, charles mohan namanya. dia berkongsi peristiwa lucu semasa dia dan dang suria 'live, on air'. masa tu diorg miscommunication. malu tak terkata si charles ni. tapi, as life goes on ppl keep on doing mistake in order to improve kan. aiyoorrk matila kalau mereka² ini baca blog aku, especially prof² tu. ayat rojak very da kesalahan yg besar. heh.



dan, yg terakhir sekali siapa lagi yg ditunggu-tunggu en. karam singh walia. personaliti hebat dari TV3 yg banyak membantu rakyat bagi mengetengahkan isu-isu semasa di media. antara kisah yg dikongsi oleh beliau ialah bagaimana beliau begitu hebat dalam penyampaian beliau menggunakan bidalan² yg sinis. katanya, pada masa dahulu dia ada terjumpa satu buku yg penuh dgn bidalan. tapi memandangkan buku tersebut sudah kehilangan muka depan dan belakang, makanya dia tak tahu siapakah penulis dan penerbit buku tersebut. kira buku tu skang jadi khazanah paling berharga la buat beliau.



dah abis citer pasal personaliti² yg hadir layan pics la plak kot ek. jom.



:: adiktiri gugurl sibuk layan wifi ::



:: org penting dlm menjayakan majlis ini, en.sam ::



:: hasil tangkapan ::
:: siapakah empunya itu BB?? ::
jeng..jeng..jeng...



:: time ni la adiktiri boboy tipon, sibuk jer ::



:: US ::



:: sebut betul-betul KARM = KARMA ::



:: charles mohan melaporkan dari BNM ::

'bila kucing tiada gigi, tikus berani melompat tinggi'

cerita yg sama, tapi dari perspektif yg berbeza boleh juga di baca di sini dan di sini

7 comments:

mya said...

black berry tu bukan aku yang punya. heee

payiet said...

Pagi pagi sakit gusi, aku tipon ko sbb emergensi.

Balonn.

AMIRZA-KRAF said...

pinjam itu objek biru boleh ka...

TiNiE said...

mya : tapi, man belon yg punya...hahahaha

payiet : hantam...

mieza : buleh buleh..heeee

Blue Roses said...

akak ... ernie kucing taxde sekali pun x baper nak berani lompat tinggi.... ade pulak kucing kurap lain...... yg lg garang....huhuhhuuh

Dee said...

bestnya dpt jumpa personaliti yg hebat2..

TiNiE said...

ernie : sabar jerla ek, ernie...

dee : hmmm best jugaklaaa ;)

heart my community