Followers

April 08, 2010

anda ada masalah labelling? kini tidak lagi dgn DYMO personal labelmaker….

makan jaman berjaman laaa kaktin nak updet blog skang ni. yeap, kaktin sgt membizi. tapi takder la bizi bertarap haibat, cumanya bizi lite-lite. still bz wat. heh.

bebaru ni, kaktin ditugaskan membuat new staff personal file. all and all ado 4 files semuanya mengikut kategori yg ditetapkan. sesebelum ni, kaktin akan taip dulu label tu samada di excel or word file then print then potong then letak gam or double sided then lekat. peh, berpeluh keti gakla uolls. nak nak plak, ada kesilapan kecil or tambahan or watsoever yg memerlukan kaktin print semula all over again. then repeat the same step. kira boleh meroyan gakla.

dan demi menyenangkan hidup kaktin, gigih la kaktin singgah kedai-kedai alatulis berdekatan 2 hari lepas nk menyervey mendalah DYMO personal labelmaker ni. memula singgah satu kedai ni takdok…sob sob…tak putus harapan, masuk plak kedai lagi satu. seb baik kedai2 tersebut hanya berjarak sekangkang kancil jer, so belum sempat keti kaktin berpeluh kaktin dah dpt seketul seperti di bawah.

harga seketul DYMO personal labelmaker ni kaktin dah tau dah awal2 lagi sebelum menerjah membelinya. sekitar RM100++. so, dah grab sejibik kaktin up sesiap ‘ribbon’ dia yg berharga RM27. total pembelian kaktin aritu adalah sbnyk RM135. takper takper, janji keje kaktin smooth criminal and easy gitu.

P4060075_640x480 :: it’s time to menciwi uolls ::

P4060076_640x480 :: manual ringkas ::

hah, DYMO ni best uolls. ada bnyk function gakla. boleh wat tulisan biasa, bold, italic hah uolls baca jerla sendiri print styles dia kat atas nun. sgt variety gitu kan. font dia pun ada 5 pilihan size dari small hingga la ke extra large. menarik menarik.

P4070077_640x480 :: let’s start the work ::

tgh-tgh dok wat aktiviti melabel ni tetiba rasa nak ajak korang menciwi jugak ngan kaktin boleh? heh. jom jom. memula amik file pehtu letak separator sesiap. then taip la nama or watsoever yg korang nak label kat separator file tu. hah, lagi satu dymo ni boleh gak insert double line. best kan?

P4070078_640x480 :: dah abis taip, print n tekan icon gunting tu..siap ::

P4070079_640x480 :: taraaa maka muncullah nama yg mempunyai double line ::

P4070080_640x480

then, apalagi lekat jerlah mengikut sedap tekak lidah mulut korang. mudah kan? tapikan, kaktin ingat kan kalau dept setuju nak amik dymo kaktin ni as office use kaktin redha jerla. apalagi, claim jerla. weeeeeee…..chalow.

7 comments:

SPEAKER said...

Perhhhgg...kreative kawan aku ni..nak tanya..gam dia kuat tak?

Baby Lyana said...

heheh..laki aku pun beli ini..tp, Gadget dia kecik...walaupun, jenama dan harganya sama...Lyana pun pandai tekan2...adoiiiii

TiNiE said...

speaker : ok jer linda, mcm double sided kita tula...

shaf : kan..bes bes

payiet said...

haibat ko kak, kalo aku print gunting kekecik pastu baru tampal *tak mampoo nak beli mesin sanggih tu huhuhu

AQisH said...

aku pon dh lama usha menda alah ni..mmg ler mahai gak kan..tapi klulah opis ni bleh claim lamo dh den beli..skrg ni semua kena cut cost laa :((

TiNiE said...

payiet : bebila kamu mau pinjam, kasi tau sama kaktin..takder hal nyer

aQish : tul tu, saya kalau tak pasal nak memudahkan keje..mmg takder der nak beli mendalah ni kak qish...kasi zasss

madulebah said...

kak, tetiba nak mensibuk komen..

orang dah lama lah ada benda nih.. brand brother lagik

ha ha ha

heart my community