Followers

May 30, 2011

Funeral. Ada Anjing Hitam nama Tini? Uhuks

korang penah visit chinese funeral?
so, inilah kisahnya.
jumaat pagi.
ada arrangement melawat my colleague punya mak.
meninggal. sakit tua.
makanya se van dari opis ke taman impian indah sana.

after about an hour, sampailah ke destinasi.
semua-semua pon mcm kekok, yerlah yg kami visit ni chinese.
haruslah semua pon reragu cemana eh. boleh ke tak eh.

:: comey anaknya mcm korean ::

dia serve jugakla teh n kopi juga kek.
tapi, nasib baik one of us menerangkan yg kebiasaan muslim,
pegi visit org mati takleh makan n minum di rumah org tersebut.
melainkan, saudara terdekat sangat-sangat lah.
so, kami pon sepi lah di tempat memasing tanpa makan dan minum.


:: sign guestbook ::

yg meninggal ni ialah mak kepada CSK.
CSK bilang ibunya berumur 83 tahun.
so, dia kata dia pasrahlah melepaskan ibu dia pergi gitu.
dia citer gak, yg kos menjaga org tua ni mmg mahal.
ada yg RM200++ per hour. ada yg RM400++ per hour.
pergh, per hour tu oooi, bukan per day or per month.
nak dijadikan citer lak, CSK ni anak tunggal.
mmg menjadi tanggungjawab dia sorang lah menguruskan ibu dia nih.

sebelum kami berangkat pulang, ada permintaan mau melawat kawasan
dalam rumah CSK.
bukan apa, dari luar tgk 3 tingkat tu ooiii. haruslah memberontak nak tgk bahagian dalam.
kami jengah sampai ke dapow.
tokojuit mak, ada sekor anjing hitam kat dapow wei.
menggarang. diikat lah tapi.
watnya tidak, harus dibahamnya kami sorang-sorang heh.
selidik-selidik nama nya TINI.
adoiyaiii, tini pon tini lah.

:: tini, sits... huhuhu ::

pastu panjat tingkat 2 n tingkat 3.
luas bebeno rumahnya. dgn bilik serata alam.
bilik air dia cantik oooiii. pintu kaca. mcm kat hotel.
itu standard bilik air tanpa renovation.
mmg saspeklah kepada pemaju.
tahniah pemaju!
kalau tak cantik jugak tak taulah,
seketul rumah berharga RM480k. gulp.
mak tak mampoooo nak. heh.

hukum melawat kematian bukan islam :
http://hilmi07.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17725

insyaAllah ok jer selagi kita menjauhi ritual keagamaan dan mendoakannya.
wallahualam.

5 comments:

rosdiana said...

unik betul nama anjing tu.
lupa nak tanya CSK
cemana tuan anjing tu dpt idea nak letak nama gitu.
selalu anjing kan nama
lulu lolo bobo koko kiki dudu..
eh kemain terer pulak aku dgn nama2 anjing nih..
kehhhkehhh~

Diamilikku said...

tini sits...
tini shut your mouth don't bark..hahahahah...lawak la dia buh nama tini..cuba akak tanya dia...nape dia namakan tini

@nan.. said...

tini sit.! gud gerl...
aku pon tk pernah pi ziarah mayat non-muslim nih..hmm mesti kekok..

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

kak tin sempat senyum lagi tu sign otograf ekekek :D

kak... tak sangka tul nama anjin tu tini...sabor je ler...

TiNiE said...

ros : tapi tula, dah bukan anjing dia pon kan..nak kena cari tuan dia la plak nak tanya asal-usul nama tini neh..haih

sone : ok ok..nnt kaktini try tanya

nan : kan kan..aku pon first time tuh..siap jengah lagi tgk mayat..hiks

erin : pose penting rin...kekeke akak pon tak pasti naper nama tini plak jadi pilihan. ishk...

heart my community