Followers

June 03, 2010

RM50 yang ada lambang 50tahun kemerdekaan bernilai lebih? ye ker....

:: logo yg menjadi kekeliruan org awam ::

haaaa meh meh dekat nak kasi CEP (currency education programme) *kononnya*.
tetiba kaktin terpanggil nak educate readers kaktin pagi ni.
chewaaahh...bukan apa. tadi turun bawah nak kasi surat untuk one of da mgr kat bawah.
masa otw nak naik opis, kaktin lalu la depan kaunter tukar duit rosak.
terdengarlaaa member kaktin yg tgh jaga kaunter dok tegaskan dkt sorang indian boy nih.
kaktin rasa that guy muda bolia lagi.
rasanya that guy mau tukar duit RM50 yg mempunyai logo 50tahun kemerdekaan tu.

member kaktin kata, tak penah pun BNM kuarkan statement mengatakan duit RM50 yg ada lambang 50 tahun kemerdekaan ni bernilai lebih dari RM50.
RM50 is RM50.

fyi, terdapat 3 version duit RM50 terbaru yg telah dikeluarkan oleh BNM.
1. dikeluarkan pada 17 Dis 2007. model ni selain ada logo 5otahun tu, ia juga ada line kuning kat tepi-tepi frame. maklumla first keluaran pastilah ada kelainan sikit.
2. dikeluarkan pada 31 Dis 2007. haaaa model ni la yg ramai org awam konpius. katanya, ada ckp-ckp mengatakan duit ini kalau ditukarkan di mana-mana bank boleh dpt lebih dari nilai dia yg sebenar iaitu RM50 which is tidak benar melainkan tidak benar belaka. so, harap-harap entry ni dpt la membantu sesapa yg dlm kekonpiusan tu.
3. dikeluarkan pada 15 Jul 2009. model ni yg biasa kita dpt sekarang la. without the logo. but still the value is the same RM50 jugak.

kaktin pun kerap gak dpt phone call bertanyakan ttg isu nih.
dan sekali lagi ditegaskan RM50 is RM50.

so, any questions? heh......


10 comments:

ietafakyra said...

ha betoi sis. kecoh dh issue nih. infact me n hubby pun dah spare simpan 10kpg! kakakakaaa... mana tau kot2 betoi kan even kami ragu2 gak. ngong laaa... depa kata rm50 tu nnt jd rm500! pala hotak berjanggut lah............. :D

payiet said...

perlu ke bank negara kuarkan duit tu, ujung ujung bank negara gak nak pungut beli balik duit tu? pening oi pening sume mau untung saja. kata kunci ari ni "50 is 50" sekian

AQisH said...

eh..aku first time lak dgr kes ni..

SPEAKER said...

kes ni memang havoc kejap dulu..sebab ada satu surat khabar bahasa Cina mengatakan perkara ni betul..waktu keluar jer statement tu..bertalu-talu call masuk tanya pasal ni...letih nak menjawap....

Beautiful Disaster said...

yer yer. saya setuju. saya juga sudah cikgukan sorang rakan saya yang banyak kali telefon suruh tukar sebab mau dapat lebih. haish.

tah sesapalah yang pandai kuarkan fakta sebegitu.

mya said...

betul yiet. 50 is 50. so pls

khairul khairuddin said...

Abis agak2 yg ade lmbang 50 thun merdeka tu brapa nilai dia klu jual kt kolekter

khairul khairuddin said...

Abis agak2 yg ade lmbang 50 thun merdeka tu brapa nilai dia klu jual kt kolekter

khairul khairuddin said...

Abis agak2 yg ade lmbang 50 thun merdeka tu brapa nilai dia klu jual kt kolekter

khairul khairuddin said...

Abis agak2 yg ade lmbang 50 thun merdeka tu brapa nilai dia klu jual kt kolekter

heart my community