Followers

June 21, 2010

Program Mesra Alam 1Malaysia dan Pelancaran Kitar Semula Minyak Masak Terpakai


fuhyooo tajuk panjang berjela.
dah mmg tajuk dia gitu, so berpasrah la yer membacanya.

ini adalah salah satu agenda yg terjadi pada 13hb jun lepas.
aku udah sedari awal registerkan budak2 tu for colouring contest.
makanya pada hari kejadian, seawal pukul 815 sudah tertonggol di playground sana.




penantian kami tidak sesia kerana kami disajikan dgn sarapan.
memandangkan en.nahar bekerja pada hari tersebut, makanya kami 5beranak sajalah.




sekitar jam 9am barulah acara seperti mau bermula.
ada booth pameran juga dari syarikat LUAS (lembaga urus air selangor).

colouring contest dibahagikan kepada 4kategori.
sarah n aaliyah jatuh dlm kategori 5-7 tahun.
najihah lak lam kategori 4tahun.



:: taklimat sebelum contest bermula ::



setel colouring contest, ada ucapan dan juga taklimat mengenai kitar semula minyak masak.
haaaa korang selalu buat apa ngan minyak masak terpakai korang?
aku berani kerat jari la ada yg tuang jer lam sink, ada plak jenis yg masuk lam plastik
pehtu buang jer lam tong sampah *sambil pejam mata* pehtu lantakkan ko sana.
dedua method ni aku buat gak weih. hahahaha.....

sebenarnya no no no. bukan begitu cara yg betul untuk membuang sisa minyak masak.
kalau korang tuang jer lam sink korang lelama sink tu akan tersumbat.
dan ramailah umat2 kenit (baca : tikus, lipas) bergerak akan berkampung dlm umah korang.
pehtu plak, kalau dibuang begitu sahaja dgn sampah sarap yg lain,
makanya bumi kita la plak lama-lama tenggelam dek sisa minyak masak.



:: antara umat yg sker berkampung bila umah anda dipenuhi sisa minyak masak ::
:: tapi idokla si belangkas 2 ekor tu, heh ::

ok, untuk event aritu ada satu company dibawah seliaan LUAS sudah dtg bersama lori diorg.
LUAS sudah kasi tunjuk ajar gimana mau kitar semula sisa minyak masak ini.
diorg kasi satu tong biru tu, dan kepada sesiapa yg mau melupuskan sisa minyak masak
sila jgn segan silu tuang jer masuk lam tu.
bila dah penuh sok, tau la lori CGV berkenaan dtg kutip.
ajk rukun tetangga pun memainkan peranan yg penting dlm menjayakan program ini.
syabas buat ajk rukun tetangga damai senja kerana menjayakan acara2 sebegini.
sisa minyak masak tu boleh di recycle menjadi cth : sabun, lilin.



:: kuiz dan taklimat ::

lebih memeranjatkan, chewaahh terperanjat la sgt.
ada reporter tv3 juga dtg memeriahkan majlis.
korang kenal pang chin fei? alaaa one of tv3 newscaster gak tu.
kalau kenal bagus. kalau tak kenal tgk jerla pic kaktin ngan beliau.

senarnya, masa dia ngah pusing-pusing tgk kawasan aku la p approach dia.
seb baik dia sangat peramah dan senyum sokmo.
mmg layanan baeekk punyer. syabas jugak buat chin fei!


:: pang chin fei ::

diakhiri dgn acara penyampaian hadiah.
harusla budak2 tu tak dpt placing.
tapi bagus, diorg semua dpt hadiah.
kaktin pun dpt hadiah. sebotol minyak masak cap seri murni.
sungguh suci sungguh murni. kekekeke....
bes bes pasni leh masak dgn haibat lagi.
yer la sangat kaktin oooiiii....

Buletin Utama / 14 Jun 10


:: kami semua pun dpt hadiah - except for fatihah ::

kalau korang nak tau,
kaktin ada baaaannyyaakk entry makan2.
kaktin naaakkk sgt bikin.
tapikan, kaktin sgt bz caner???
buat adikku sone, betul sone kaktin sgt membizi.
huhuhuhu....


5 comments:

mya said...

bz ngalahkan artis u

SPEAKER said...

dapat apa tini hadiah anak2 tu..besar jer bungkusan...

TiNiE said...

mya : artis la sgt kan

linda : ala tepawer makanan jer pun linda..okla, diorg buat isi kaler..hehehe

MissSecretary said...

tinie, kat celah mana tong tu?? sbb aku pun tuang dlm singki, tp aku cepat2 tuang air panas lek, hahaha... tetap xleh pakai kan?? nnt, leh aku buang kat tong tu, **tu dia laa, org ajaq berprogram, aku malaih join... huhuhu

TiNiE said...

miss S : senarnyer, aku pun tak sure celah mana tong tu...katanya aku jarang masak kan..so, minyak masak terpakai yg ado lum bnyk nak cari itu tong nak sumbat..hehehe lengkali join la wei..aku ada...

heart my community