Followers

February 06, 2014

Larva Kek KakTin

taktaula sejak bila boleh dok menggila buat kek ni.
mungkin sebab utama ia simple, mudah n easy.
dan digemari ramai.

mula-mula kaktin buat mmg jadi terus.
second time ia masak semua, tapi rasa still there.
makan dengan aiskrim vanila lagi melethop.

kaktin ada convection oven yg dah lama bertapa kat rumah.
tapi, to tell u the truth oven tu takat buat panas-panas lauk jer.
ada dari tahun 2007 tapi baru fully-utilised tahun 2013.
ahahaha tu pon, takat bake-bake kek n buat krunchy cookie almond.
mana la nk tau senang jer nak buat sesemua.
atas rajin dgn tidak saja.




ni antara bbrp cubaan pertama kaktin.
not bad la kan.
ada komen kat fb tanya, kenapa gelap.
adakah hangus?
tak tak tak hangus, tapi sebab guna dark coklat.
makanya hasil jadi dark? kot.
ntah, tapi rasa ok jer. tak rasa pahit hangus.
pastu, ada gak komen kata too sweet.
so, kaktin kurang kan sikit gula.
ala, guna gula kastor jer pon. mmg tak manis sangat.

so kaktin dah yakin nk amik order.
chewaahh macam kan ramai beno yg order.
padahal payiet jer pon.



ini adalah kek yg di order oleh payiet.
kaktin boh dalam bekas patsegi plak.
janji larva ia ada di tengah sana.




komen atas sekali dari shima ariff.
katanya, sejak bila kaktin menjual kek ni.
hihihi takderla, seronok2 saja.
order pon amik dari kkwn terdekat.
hopefully berpuas hati lah.



dan ini adalah hasilnya.
payiet bawa balik makan dengan aiskrim.
dari feedback, katanya sepupu2 beliau siap up sorang 2 ketoi.
sedap la kot. ahahahah.
kaktin bagi ghaz, ghaz perpanjang ke ramzul.
pon, sedap katanya.
ok ok me sooooo hepi.
dan akan continue memasak.
amboi dah cas cas peserta masterchef dah ha.
nk continue memasak bagai.
walhal buat larva kek jer pon.
to those yang nak resipi,
kekejap lagi [read : tak tau bila], kaktin up yer :)


7 comments:

che zaid said...

Syabas Betey...Baking is a therapy..kak zaid kalau x baking seminggu badan jadi lemau....hihiihi

Lynda @ Speaker @ Rabbit said...

Well done my friend...sedap.

farikh said...

syabas woh, smoga perniagaan ko dapat menembusi pasaran antarabangsa kak, aku yakin ko dapat gantikan imelda tak pun syanie, yakin deh lo

Junna Hijab said...

Geng2 whatsapp MTs pon terpengaruh sama dok buat kek larva disebabkan kaktin nih..haha..

Malam td nak buat skali teloq plak abehhh..sedehhh!

amykimi said...

Sama la baking cake sebab anak2 xmkn kek beli... so baking cake yg xguna mentega... kek org tua2 guna minyak mazola hehehh

Mya said...

makan dengan aiskrim vanilla.
fuuuuuu....

TiNiE said...

che zaid
betul kakzaid, bila dah suka ni nak buaattt jer selalu

linda
tq :)

farikh
ko bagila zamir ke celina ke. semangat sikit aku ni ha.
apa pon tq jugak kerana menjadi bisnes partner ku.

junna
hik hik hik buat jer ciwi. buat jer ciwi. pastu semua pon terheret sama.

amykimi
kita rajin buat, anak2 makan sokayyy so lagi semangat kita nk buat lagi kan

mya
fuh fuh. tq!

heart my community